2014. november 1., szombat

Gyermeki éca töprenkedéshez és önvádhoz

Az egyik este, lefekvéskori pusmogás közben a gyerekek elővezetik egyik kedvenc témájukat: mi, szülők miért írunk elő annyi hülye szabályt és követeljük meg a végrehajtásukat? Miért kell minden este fürdeni; miért kell minden este olyan hamar kijönni a fürdőkádból; miért lehet és kell csak azt enni, amit főztünk; miért kell olyan hamar ágyba menni; stb. Megint végigbeszéljük, amit e tárgyban végig lehet, ebben-abban igazat adva nekik is meg magunknak is. Mindenkinek, gyereknek és szülőnek megvan a maga tanulsága, és végül megegyezünk, hogy lehet ezt másként is. Persze aztán majd lesz, ahogy lesz, apránként, odázgatok magamban. Azért végül még megkérdezem, mert feltámad a kíváncsiságom: mi fut végig az agyukon, amikor ezért vagy azért megszidjuk őket? Íme a válaszok.
Emma (8): Hát, ez érdekes, mert amikor a tanító néni szid meg, akkor néha nagyon szégyellem magam. De ha ti szidtok meg, akkor szinte soha nem szégyenkezem, hanem belül duzzogok. De néha azért úgy csinálok, mintha szégyellném magam, mert akkor hamarabb vége van. Meg arra is gondolok, hogy majd én visszavágok nektek, majd megkapjátok, amit megérdemeltek ezért. Úgy volna igazságos, ha nem csak a szülők parancsolhatnának a gyereknek, hanem a gyerekek is, mert mi is meg tudnánk nektek mondani, hogy mikor viselkedtek csúnyán vagy mondotok olyat, amit egyáltalán nem szeretünk, és soha nem szabadna csinálnotok. Végül is mindig azt mondjátok, hogy mindenki ugyanolyan, és akkor ezt mi miért nem úgy csináljuk, hogy ugyanolyanok vagyunk? Csak annyi, hogy pár év különbség van. [Kiszámolja.] Harminchárom év van közöttünk, az nem sok.
Hancsi (6): Amikor leszidtok, szégyenlős pofit vágok, de közben arra gondolok, hogy bárcsak pórul járnátok. És hogy lesz majd olyan, amikor én mondhatom Apának reggel, hogy ülj le szépen, kisfiam, joghurt a reggeli, edd meg mind. [Apa köztudomásúlag utálja a joghurtot.] És ha ezt így végiggondolom, akkor jól érzem magam megint. És számolom is. Ma például háromszor szidtál le, úgyhogy szívem szerint holnap három joghurtot ennél, és háromszor kéne lefeküdnöd este.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése