2011. július 13., szerda

A doktor néni

Fél füllel hallom a szobából, ahogy a lányaim odakint az ebédlőben játszanak. Vacsora után vagyunk, az elnyúláson kívül semmi dolgom nem akad, jólesően hallgatózom hát.
– Tátsd ki a szád! – mondja ötéves Emma lányom a húgának.
– Ááááá – hallom az engedelmes választ.
– Ajjaj, nagyon csúnya a torkod és a fogad is... – állapítja meg a doktor néni, majd feszült csend következik. Bizonyára a diagnózison töpreng, gondolom magamban. – Lássuk csak, most megmérjük a lázadat. Ide beteszem a lázmérőt, de csak akkor lesz jó, ha tízig számolsz.
Hancsi lányom, a hároméves páciens engedelmesen számolni kezd. Néhány számot átugrik, másokat felcserél, végül a tizenkettőnél elakad. Úgy fest, hogy sajnos a tíz is kimaradt, ez pedig kórélettanilag elfogadhatatlan.
– Ez így nem lesz jó – csattan is fel rögtön az orvosi szigor –, inkább számolok én.
A doktor néni fegyelmezetten elszámol tízig, majd feltételezhetően leolvassa a hőmérőről az értéket, mert már csak azt hallom, ahogy aggodalmas hangon közli:
– Ajjaj, harmincnégy-tíz... Nagyon beteg vagy, szegénykém.
Lélekben felkészülök a kétségbeesés hangjaira, ehelyett kisebbik lányom önfeledten a marosszéki kerek erdőről kezd el dalolni. Nohát, de igazán, ez a gyerek, bosszankodom magamban, a homokba dugja a fejét, ahelyett hogy szembenézne a problémáival.
Ám a vizsgálatnak még nincs vége, újabb diagnosztikai fordulóponthoz érünk:
– Most engedd, hogy meghallgassam a cicidet – szól az orvosi utasítás.
A danázás abbamarad, hosszas csönd telepszik mindannyiunkra, végül elhangzik a látlelet:
– Nagyon nagy a baj, neked dobog a szíved...!
A páciens ott folytatja, ahol abbahagyta, de most már széles jókedvében csókot is adna annak a bizonyos madárnak. No de most már mégis lehetetlenül viselkedik ez a gyerek, egy kicsit igazán aggódhatna az egészségéért. Helyette is gondterhelt azonban a doktor néni, aki maga elé mormogva közli, hogy felír egy orvosságot erre a nagyon komoly betegségre. Tisztelem érte, elképzelni sem tudom, mi lehet az a csodaszer, amely egyszerre gyógyír a csúnya fogakra, a magas lázra és a szívdobogásra.
Ám a játéknak hamarosan vége szakad, magam is véget vetek a jóleső pihenésnek. Ahogy kimegyek, feleségem mosolyogva mutatja a doktor néni által kiállított receptet:
TERBOSCHANSCIVEGYÉLBENUROFENT

4 megjegyzés:

  1. Csak most fedeztem fel, hogy megnyitottad a blogot, ráadásul az ominózus apa felveszi Hancsika kis szoknyácskáját opusszal, és nagyon örülök. Remélem, hogy a némi rábeszélésünknek is volt része ebben az emberiség szempontjából rendkívül pozitív döntésben! :)

    VálaszTörlés
  2. Nohát, köszönöm, de igazán. Persze mindez nem jelenti azt, hogy mi máris jóban lennénk. :-P

    VálaszTörlés